Foto: Facebook Mario Mocan
„Cu fiecare kilometru, mai aproape și mai mulți, vă așteptăm pe toți să vă alăturați nouă, să încercăm să facem o schimbare în viitorul nostru, al tuturor”, a scris pe Facebook Mario Mocan, un român care trăiește în Anglia. Alături de mesajul său fotografii ale mașinilor cu steaguri tricolore, care se pregăteau să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în România.
Pe 10 august are la loc „mitingul diasporei”. August este luna în care mulți români stabiliți în străinătate vin în țară pentru a-și vedea familiile și prietenii rămași acasă. De această dată ei își vor face și vocea auzită și vor striga împotriva direcției în care guvernarea PSD-ALDE duce țara.
Fizicianul Cristian Presura, care în „Fizica povestită” traduce noțiuni complicate din știință pe limba nespecialiștilor, a postat pe Facebook biletul său de avion de la Eindhoven la București. „Bilet spre Piața Victoriei”, a scris pe Facebook Presură, care și-a luat doctoratul la Universitatea din Groneningen și este cercetător la una dintre marile companii de tehnologie ale lumii.
Indiferent dacă luați sau nu parte la protestul din 10 august vă invităm, dragi prieteni ai Republicii din diaspora, să scrieți la secțiunea de comentarii sau pe pagina de Facebook. Vrem să aflăm cum vedeți astăzi România pe care ați lăsat-o în urmă și de ce credeți că are ea nevoie pentru a merge înainte.
„Este nevoie de un protest simplu, decent, non-violent”
Mirela Oprea scrie astăzi, în Republica, „Mahalagii din toată țările, uniți-vă!”. „Ca să spun pe şleau şi să mă raportez la o dispută creată de o doamnă politolog (cred că e politolog, nu?), în urma periplurilor mele între România și Italia, nu numai că am devenit mahalagioaică, dar am devenit mahalagioaica desăvârşită şi mândră de statutul ei de mahalagioaică pentru că în inima ei mare iubeşte atât mahalaua-România în care s-a născut, cât şi metropola-Europa din care ştie că face parte, pentru că ce ar fi oare marile metropole fără mahalalele şi invers… Pentru că vedeţi voi, un lucru pe care l-am învăţat în anii de pribegie e că nimeni nu te poate discrimina şi jigni dacă tu nu accepţi să fii discriminat şi jignit. Şi că orice insultă se poate transforma într-un punct de orgoliu, dacă nu îţi e nici frică şi nici ruşine de propriile vulnerabilităţi. Că oare, mă-ntreb şi eu, ce e mai grav sau mai bine în lumea globalizată de azi: să fii „mahalagiu” sau „politolog”?
Din păcate, nu o să pot să particip la evenimentul din 10 august. Dar precizez că am participat la alte evenimente, când diaspora nu a fost. V-am ţinut locul, iar acum vă rog mahalageşte să mi-l ţineţi voi mie. Mahalagii şi mahalagioaice din toate ţările, să ne unim în cuget şi-n simţiri!”
Stabilit în Japonia, scriitorul George Moise, autor al cărții „Iertați-mă că nu sunt japonez”, atrage atenția că sintagma „mitingul diasporei” ar putea accentua diviziunea din România, dar și că va fi un protest „vânat de adversari mai mult decât oricare altul”. „Le sticlesc ochii la orice derapaj, cât de mic. Le-ar conveni de minune niște mișcări de stradă cu violențe împotriva instituțiilor statului, un mic război civil, să justifice orice abuz de putere după. De aceea, mai mult decât la orice alt protest, cel din 10 august are nevoie să fie unul simplu, decent și non-violent. Simplu, pentru că orice alt artificiu va fi speculat de psd și portavocile lor media. Decent, pentru că într-un dialog, e greu de crezut că cel căruia i te adresezi mai ascultă vreun argument, fie el și pertinent, după ce îl înjuri. Non-violent, din motive pe care sper că nu mai e nevoie să fie scrise”, scrie George Moise.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vroiam sa impart stirea cu voi, chiar daca acest comentariu nu e strict la subiectul de mai sus, dar e in acelasi context mai larg.
Aceast pas facut de redactor mi se pare correct si foarte bine venit. Exact asta a facut si face Dancila pentru toti romanii:ne face de rusine si ne murdareste imaginea, si asa fragila. Poate toti ar trebui sa o dam in judecata...
Nu voi putea fi presenta pe 10 august, dar voi fi acolo cu sufletul si voi urmari fiecare moment. Ma bucur de aceasta initiativa si am toata incredera ca toti cei care vor fi acolo pentru ca isi doresc o schimbare in mai bine vor fi decenti, respectuosi si pasnici. Hai Romania!
Cine se victimizeaza ? Poate unii care spun ca au obosit. Sunt plecati din tarile lor si cehi, si italieni si pakistanezi. Puținor însă le este rușine de guvernul care le conduce țara natală. Putini sau niciunul dintre reprezentanții altor națiuni evită să mărturisească cărei țări aparțin. Si asta datorită politicienilor ce s-au perindat pe la putere din 89 incoace, având grijă să nu ofere poporului posibilitatea (sau obligatia) de a evolua. I-au vrut prosti si multi, ca să aiba cine-i vota in continuare.